Merhaba Ziyaretçi hoşgeldin !
Forumdan daha fazla yararlanmak için buradan kayıt olunuz Facebook hesabınız ile buradan daha hızlı kayıt olabilrsiniz İyi forumlar dileriz...
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Türk tarihinde 6 Haziran günü yaşanmış önemli olaylar;
1118: Büyük Selçuklu Sultanı Melikşah’ın oğlu Sultan Sencer, sultan olan ağabeyi Berkyaruk’un ölümü üzerine Horasan’da Selçuklu tahtına oturdu. 1499: Sultan II. Bayezid Han döneminde Osmanlı ordusu Mora seferine çıktı. 1689: Sultan II. Süleyman Han Avusturya seferi için Edirne’den hareket etti. 1915: Çanakkale Savaşları’nda Seddülbahir bölgesinde Osmanlı ordusu ile işgalci güçler arasında çok şiddetli çarpışmalar yaşandı. 1965: Milli Emniyet Hizmetleri Teşkilatı, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) adını aldı. 1968: Orgeneral Kazım Özalp Ankara’da öldü. 1982: Türkçülük tarihinin önemli isimlerinden Tahir Akın Karauğuz İstanbul’da öldü.
Türk tarihinde 7 Haziran günü yaşanmış önemli olaylar;
1341: Mısır Memlük sultanlarından Muhammed b. Kalavun Kahire’de öldü. 1430: Sultan II. Murad Han döneminde Gelibolu’da Venediklilere karşı ilk deniz zaferi kazanıldı. Yanya, Osmanlı hakimiyetine geçti. Hemen ardından Selanik fethedildi. 1574: Osmanlı Türk hukukçu ve devlet adamı Ebussuud Mehmet Efendi İstanbul’da öldü. 1577: Kırım’ın 5 büyük hanından biri olan Devlet Giray Han, Kırım’ın başkenti Bahçesaray’da öldü. 1603: Sultan III. Mehmed Han’ın büyük oğlu Şehzade Mahmud idam edildi. 1672: Sultan IV. Mehmed Han, birinci Lehistan seferine çıktı. Bu seferde Kamaniçe Kalesi teslim alındı, Podolya ve Galiçya fethedildi. 1692: Büyük İstanbul yangını oldu. Yangın, Cibali’den çıkıp Zeyrek’ten sonra Atpazarı’na kadar yayıldı. 838 ev, 98 dükkan yandı. 1856: Sultan Abdülmecid Han, devletle ilgili çalışmalarını yürütmek için Dolmabahçe Sarayı’na taşındı. 1920: TBMM, İstanbul Hükümeti’nin yapacağı anlaşmaların hükümsüz sayılacağını, Türkiye‘nin tek meşru hükümetinin Ankara Hükümeti olduğuna dair bir kanunu kabul etti. 1920: Sonradan adı Basın Yayın Genel Müdürlüğü olarak değiştirilen Matbuat Genel Müdürlüğü kuruldu. 1933:Türkiye Cumhuriyeti‘nde ilk madeni para basıldı. 1945: Türkiye’de ilk defa Çalışma Bakanlığı kuruldu. 1973: Yavuz zırhlısı, hurda olarak kullanılmak üzere parçalandı. 1982: Türkiye’nin Lizbon büyükelçiliğinde idari ateşe olarak görev yapmakta olan Erkut Akbay ve eşi Nadide Akbay, Ermeni teröristler tarafından düzenlenen bir suikastta öldüler. 1987: Duygu ve düşünceleri İslami görüş temelinde, kendine has anlatımlarla yansıtan şair ve yazar Cahit Zarifoğlu Ankara’da öldü. 1992:Azerbaycan‘da cumhurbaşkanlığı seçimi yapıldı. Seçimi Azerbaycan Halk Cephesi lideri Ebulfeyz Elçibey kazandı.
Türk tarihinde 8 Haziran günü yaşanmış önemli olaylar;
1482: Fatih Sultan Mehmet Han’ın oğlu Cem Sultan, Ankara’yı kuşattı. 1632: Osmanlı tahtına 10 Eylül 1623 tarihinde 12 yaşının içindeyken oturan Sultan IV. Murad Han, devlet idaresini bizzat eline alarak Yeniçeri ve Sipahi zorbalarını ortadan kaldırdı. 1854: Kırım Harbi sırasında Osmanlı ordusu Ruslar karşısında Yerköy Zaferini kazandı. 1928: Üsküdar – Kısıklı tramvay hattı işletmeye açıldı. 1933: Halk Bank ve Halk Sandıkları kanunu kabul edildi. 1960: Askeri darbeden sonra Taksim ve Beyazıt meydanlarında 27 Mayıs’a Bağlılık Mitingi yapıldı. Mitingde ordu aleyhine sloganlar atıldı. 1973: Boğaziçi Köprüsü’nden ilk araç geçiş denemesi yapıldı. 1975: Kıbrıs’ta referandum yapıldı. 1985: Tarihçi yazar Afet İnan Ankara’da uçmağa vardı.
Türk tarihinde 9 Haziran günü yaşanmış önemli olaylar;
1277: Anadolu Selçuklu Devleti’nde Cimri Ayaklanması oldu. 1574: Sultan II. Selim Han döneminde Osmanlı ordusu Boğdan Zaferini kazandı. 1617: İstanbul Eminönü semtinde Sultanahmed Camii ibadete açıldı. 1868: Osmanlı Devleti’nde yabancılara mülk edinme hakkı tanındı. 1910: Saday-ı Millet Gazetesi yazarı Ahmet Samim İstanbul’da öldü. 1920: Ermenilerle savaş için Şark vilayetlerinde muvakkat seferberlik ilan edildi. 1932: Sinema filmlerinin denetlenmesi için merkezi bir kurul oluşturuldu. Kural daha sonra, Film Sansür Kurulu halinde çalışmalarını devam ettirdi. 1941: Mustafa Kemal Atatürk için yapımı kararlaştırılan Anıtkabir için açılan proje yarışmasının Emin Onat ve Orhan Arda ikilisi tarafından kazanıldığı açıklandı. 1948: Behçet hastalığı ve Behçet semptomunu keşfeden Hulusi Behçet İstanbul’da öldü. 1964: Rumların Kıbrıs’ta Türkleri öldürmeleri üzerine Türkiye Kıbrıs’a müdahale kararı almıştı. Bu karar üzerine ABD Başkanı, İsmet İnönü’ye bir mektup gönderdi. İsmet İnönü bu mektuba 9 Haziran tarihli yazı ile cevap verdi. İnönü’nün Johnson’a cevabında özetle ”Kıbrıs’la ilgili olarak Garanti Anlaşması gereğince bize tanınan ferdi hareket etme hakkımızı kullanma kararını arzunuz üzerine tehir ettik” denilmekteydi. 1977: Vatikan büyükelçimiz Taha Carım, Ermeni teröristler tarafından düzenlenen bir suikastta öldü. 1981: Türkiye’nin Cenevre büyükelçiliğinde sözleşmeli sekreter olarak görev yapan M. Savaş Yergüz, Ermeni teröristler tarafından düzenlenen bir suikastta öldü.
Türk tarihinde 10 Haziran günü yaşanmış önemli olaylar;
1773: Bugünkü adı İstanbul Teknik Üniversitesi olan Mühendishane-i Bahri Hümayun adıyla kuruldu. 1910: Sadayı Millet Gazetesi başyazarı Ahmet Samim, İstanbul’da öldürüldü. 1916: Osmanlı yönetimindeki Mekke, Arap isyanı sırasında Arapların eline geçti. 1927: Gazi Koşusu At Yarışı ilk kez yapıldı. Ankara Hipodromu’ndaki yarışı Mustafa Kemal Paşa da izledi. 1930:Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan bir antlaşma ile Lozan’dan arta kalan ahali mübadelesi meselesine bir çözüm getirildi ve iki ülke arasındaki ilişkiler düzelme yoluna girdi. 1934: İran Şahı Rıza Şah Pehlevi, Türkiye’yi ziyaret amacıyla Gürbulak’ta Türk sınırına geldi ve törenle karşılandı. 1935: Mülkiye Mektebi’nin adı Siyasal Bilgiler Fakültesi olarak değiştirildi. 1946: Türkiye Gazeteciler Cemiyeti kuruldu. 1949: Devlet Tiyatro ve Operası TBMM’de kabul edilen yasayla Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak kuruldu. İlk genel müdür, Muhsin Ertuğrul oldu. 1960: Celâl Bayar ve Adnan Menderes, yargılanmak üzere Yassıada’ya götürüldü. 1966: Şair ve yazar Hamdullah Suphi Tanrıöver İstanbul’da öldü. 1987: Jet uçak motorları fabrikası Eskişehir’de üretime başladı. 2006: Hatay’da yabancılara gayrimenkul satışı durduruldu. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, ilin yüz ölçümünün binde 5’inden fazlasının yabancılara satılmış olması nedeniyle ikinci emre kadar satışları yasakladı.
Türk tarihinde 11 Haziran günü yaşanmış önemli olaylar;
1147: Türklerin Urfa’yı Haçlılardan geri alması üzerine İkinci Haçlı Seferi başladı. Alman imparatoru II. Kondrad ve Fransa kralı VII. Lois 225.000 askerle Anadolu’ya geçtiler. Türk ordusunu Sultan II. Mesud yönetti. Yapılan çapışmalar sonucu büyük kayıplar veren Haçlılar, Anadolu’yu terk ettiler 1534: Kanuni Sultan Süleyman Han döneminde Osmanlı ordusu İran seferine çıktı. 1868: Kızılay (Hilal-i Ahmer) kuruldu. 1911: İttihad ve Terakki Partisi’ne muhalefet etmeaiyle tanınan gazeteci yazar Zeki Bey öldürüldü. 1929:Türkiye ve Romanya arasında Ticaret ve Seyr-ü Sefer Antlaşması imzalandı. 1930:Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Kanunu kabul edildi. 1936: Ergani bakır işletmeleri millileştirildi. 1990: PKK teröristleri Şırnak’ın Çevrimli köyünü basarak aralarında kadın ve çocukların da olduğu 27 kişiyi öldürdü.
Türk tarihinde 12 Haziran günü yaşanmış önemli olaylar;
1444: Osmanlı Devleti ile Macaristan arasında Edirne – Segedin Antlaşması imzalandı. 1456: Fatih Sultan Mehmet Han döneminde Belgrad ikinci defa kuşatıldı. Sonuç alınamayınca 24 Temmuz 1456 tarihinde kuşatma kaldırıldı. 1515: Yavuz Sultan Selim Han Turnadağ Zaferini kazandı. Bu zaferle Dulkadiroğlu Beyliği tarih sahnesinden silindi. Böylece Anadolu’da Türk siyasi birliği sağlanmış oldu. 1697: Sultan II. Mustafa Han, üçüncü Avusturya seferine çıktı. 1845: İstanbul’da balon uçuşu denemesi yapıldı. 1919: Mustafa Kemal, karargahı ile birlikte Havza’dan Amasya’ya geldi. 1919: Alaşehir’de oluşturulan gönüllü müfreze ile Yunan kuvvetleri çarpıştı. 1926: Genç Türkiye Cumhuriyeti‘ni Avrupalılara tanıtmak için yüzer sergi haline getirilen Karadeniz Gemisi, İstanbul’dan hareket etti. İsveç’e kadar gidip dönecek olan gemide yerli ürünler ve çeşitli sanat eserlerinin sergileneceği ve uğradığı limanlarda halkın ziyaretine açılacağı açıklandı. 1927:Türkiye‘de hazır ilaç yapımı ve kozmetik üretimini başlatan ilk eczacılardan Ethem Pertev İstanbul’da öldü. 1933: İzmir Rıhtım İşletmesi millileştirildi. 1940: Ankara Hükümeti, Türkiye’nin II. Dünya Savaşı’na girmeyeceğini açıkladı. Bakanlar Kurulu, Türkiye’nin savaş dışı kalma kararını açıklarken İtalya ile ticari ilişkilerinkesildiğini de bildirdi. 1945: Dörtlü Takrir adı ile anılan yazı metni CHP Grup Başkanlığı’na verildi. 1948: İstanbul’daki Doğu Akdeniz Atletizm Şampiyonası’nda Türk Milli Takımı birinci oldu. 1956: Ankara’da büyük Kıbrıs mitingi yapıldı. 1960: 27 Mayıs İhtilal yönetimi, TBMM’ni feshetti. Meclisin bütün yetkileri geçici anayasa gereğince 38 kişilik Milli Birlik Komitesi’ne devredildi. 1960: 27 Mayıs İhtilali ile iktidardan düşürülen Demokrat Parti üyelerini yargılamak üzere Yüksek Adalet Fivanı kutuldu. Divan üyeleri adli, idari ve askeri yargıya mensup hakimlerdi. 1966: Keban Barajı’nın temeli atıldı. 1968: Türkiye’de üniversite olayları başladı. 68’liler olarak da adlandırılan Marksist – Leninist devrimci gençlik, üniversitelerde boykot, isyan başlattılar.
Türk tarihinde 13 Haziran günü yaşanmış önemli olaylar;
1391: Altın Orda Devleti’nin hükümdarı Toktamış Han ile Emir Timur’un orduları karşı karşıya geldi. Toktamış Han yenildi. Bu yenilgi Altın Orda Devleti’nde sonun başlangıcı oldu. 1456: Fatih Sultan Mehmet Han döneminde Osmanlı ordusu Sırbistan Seferi’ne çıktı. 1538: Mısır Valisi Hadım Süleyman Paşa, Süveyş Limanı’ndan Hint Seferine çıktı. 1572: Kaptan-ı Derya Kılıç Ali Paşa Akdeniz Seferi için İstanbul’dan ayrıldı. 1622: Sultan II. Osman’ın katili Kara Davud azledildi. 1926: Ankara telsiz istasyonunun temeli atıldı. 1928: Paris’te Türk büyükelçisi ve Osmanlı Duyun-u Umumiyesi adına hareket eden kimseler arasında imzalanan anlaşmayla Osmanlı borçlarının miktarı ve ödeme şekli bir esasa bağlandı. 1933: Beiiktaşlı futbolcu, hakem ve gazeteci Şeref Bey öldü. 1934: Cumhuriyet Halk Partisi’nin yayın organı olarak bilinen Ulus Gazetesi Ankara’da yayınlanmaya başladı. 1946: Üniversitelere muhtariyet veren 4936 sayılı kanun kabul edildi. 1972: Asker, fikir ve devlet adamı, ülkü eri Dündar Taşer Ankara’da öldü. 1987: Cumhuriyet döneminin önemli ismi, fikir adamı ve yazar Cemil Meriç İstanbul’da öldü. 1991:Türkiye ile KKTC arasında pasaport uygulaması kaldırıldı.
Türk tarihinde 14 Haziran günü yaşanmış önemli olaylar;
1482: Fatih Sultan Mehmet Han’ın ölümünden sonra taht iddiasında bulunan Cem Sultan’ın II. Bayezid’a teklifi. Cem Sultan, Osmanlı tahtına oturmakta olan Sultan II. Bayezid ‘a elçi göndererek Anadolu’nun kendisine bırakılarak padişahın Rumeli’yi yönetmesi şeklindedir 1826: Kaldırılan Yeniçeri Ocağı’nın yerine Asakir-i Mansure-i Muhammediye adlı yeni bir ordu kurulacağı açıklandı. 1839: Türk Jandarma Teşkilatı kuruldu. 1854: Osmanlı Devleti’nde Memleketeyn olarak anılan Eflak ve Boğdan ile ilgili olarak Avusturya ile Boyacıköy Sözleşmesi imzalandı. 1920: Doğu Anadolu’da Milli Aşireti isyanı başladı. 1922: Son dönem Osmanlı gazeteci, yazar ve devlet adamlarından Ali Kemal Bey, İzmir’de linç edilerek öldürüldü. 1930:Türkiye‘de Askeri Yargıtay kuruldu. 1935: Etibank Genel Müdürlüğü kuruldu. 1935: Ankara’da Dil ve Tarih – Coğrafya Fakültesi kurulması hakkında kanun TBMM tarafından onaylandı. 1946: Türkiye Emlak Kredi Bankası’nın kuruluş kanunu kabul edildi. Banka 2003 yılında Ziraat Bankası ile birleştirilmek suretiyle tasfiye edildi. 1965: Siyasetçi ve yazar Mehmet Emin Buğra İstanbul’da öldü. 1968: 220 metre uzunluğundaki Dicle köprüsü ulaşıma açıldı. 1984: Anavatan Partisi Hükümeti tarafından hazırlanan kanun tasarısı, TBMM’nde kabul edilerek bira, alkollü içkiler sınıfılar dahil edildi. 1986: Doğru Yol Partisi Genel Başkanı Süleyman Demirel, 12 Eylül 1980 askeri harekatından ve 6 yıl aradan sonra, beyanat verme yasağının kaldırılması ile ilk defa TRT’ye beyanat verdi. 1996: Habitat – 2 toplantısı, İstanbul Olimpiyat Komitesi’nin Çırağan Sarayı’nda verdiği davetle sona erdi. Delegeler, Habitat Gündemi başlıklı bir belgeyle İstanbul Deklarasyonu’nu kabul etti. 2000: Abdi İpekçi suikastı ile gasp suçundan Türkiye’ye iadesi kararlaştırılan Mehmet Ali Ağca, Türkiye’ye getirildi.
Türk tarihinde 15 Haziran günü yaşanmış önemli olaylar;
1389: Osmanlı hükümdarı Murad Hüdavendigar döneminde I. Kosova Zaferi kazanıldı. İlk defa hükümdar unvanını alan ilk Osmanlı padişahı Sultan I. Murad bu zaferden sonra Sırp komutanı Lazar’ın damadı Miloş tarafından hançerlenerek öldürüldü. 1553: Türk tarihinin en büyük denizcilerinden biri olan Turgut Reis, Akdeniz Seferine çıktı. Seferin amacı Fransa’yı Alman İmparatorluğu ve İspanya Krallığı’na karşı korumaktı. 1617: Vezir-i azam ve Serdar-ı Ekrem Halil Paşa, Erdebil Seferi için İstanbul’dan ayrıldı. 1826: Ocaklarının kapatılacağını öğrenen Yeniçeriler ayaklandılar. 1873: Kimsesiz çocukların okumadı amacıyla yatılı olarak Daru’ş – Şafaka (Şefkat Yuvası) açıldı. 1921: İstanbul’da Tevhid-i Efkar Gazetesi yayın hayatına başladı. 1926: İstanbul’da Sarayburnu Parkı’nda ilk kez dikilen Gazi Heykeli açıldı. 1938:Türkiye‘nin şartları göz önüne alınarak Türk Medeni Kanunu’ndaki evlenme yaşı bayanlarda 15, erkeklerde 17 olarak belirlendi. 1943: Türk coğrafyacısı Faik Sabri Duran İstanbul’da öldü. 1961: Fikir adamı ve yazar Peyami Safa İstanbul’da öldü. 1991: Anavatan Partisi Üçüncü Olağan Kongresi’nde Mesut Yılmaz, rakibi Yıldırım Akbulut’u 100 oy geride bırakarak 623 oy alarak genel başkan seçildi. 2000: Bir Dinazorun Anıları adlı kitabı ile şöhrete ulaşan Mina Urgan İstanbul’da öldü.
Türk tarihinde 16 Haziran günü yaşanmış önemli olaylar;
1522: Kanuni Sultan Süleyman Han’ın ikinci seferi hümayunu başladı. Hedef Rodos Adası idi. 1674: Sultan IV. Mehmed Han Ukrayna seferi için İstanbul’dan ayrıldı. 1912: İtalya’nın Trablusgarp Savaşı’nda halkın içme suyu olarak kullandığı kuyulara zehirli madde attığı tespit edildi. 1919: Yörük Ali Efe, Yunan müfrezesini imha etti. 1921: Kocaeli İngiliz işgalinden kurtarıldı. 1925: Alpullu Şeker Fabrikası hizmete açıldı. 1926: Gazi Mustafa Kemal Paşa’ya İzmir’de suikast düzenleneceği ihbarı alındı. Olay İzmir Suikastı olarak bilinir. 1935: Maden Tetkik Arama ve Elektrik İşleri Etüd İdaresi kuruldu. 1937: Tarım Bakanlığı kuruluş kanunu kabul edildi. 1938: Noter kanunu kabul edildi. 1950: TBMM ezanın Arapça okunması yasağını kaldırdı. 1952: Osmanlı hanedanının üyelerinden bazılarının, belli şartlarda Türkiye‘ye dönmelerine imkan veren 5958 sayılı kanun kabul edildi. 1961: 27 Mayıs 1960 İhtilali yönetimi tarafından tutuklanan Demokrat Parti milletvekillerini ve DP döneminin bürokratlarını yargılayacak olan Yüksek Adalet Divanı adlı kurul oluşturuldu. 1962: Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi’nden ayrılan Osman Bölükbaşı, Millet Partisi’ni kurdu. 1970: İstanbul Anadolu yakasında işçilerin düzenlediği büyük yürüyüş, kanlı bir şekilde sonuçlandı. 3 ölü ve onlarca yaralı var. İstanbul ve Kocaeli’nde 1 ay süre ile sıkı yönetim ilan edildi. Gece sokağa çıkmak yasaklandı. 1975: Milli Güvenlik Kurulu tıplantısında alınan tavsiye kararını görüşen Bakanlar Kurulu, ABD’ye silah ambargosunu kaldırması için bir ay süre tanınmasını kararlaştırıldı. Bu süre içerisinde ambargo kaldırılmadığı takdirde, üslerin kapatılacağı ve ikili anlaşmaların feshedileceği açıklandı. Karar, bir gün sonra bir nota ile ABD’ye bildirildi. Ambargo, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı sebebiyle konulmuştu.
Türk tarihinde 17 Haziran günü yaşanmış önemli olaylar;
1565: Ünlü Türk denizcisi Turgut Reis, 80 yaşında çıktığı Malta Seferinde hayatını kaybetti. 1797: İran’ı 1779 yılından 1925 yılına kadar yöneten Türk soylu Kaçar Hanedanının kurucusu Ağa Muhammed Şah Azerbaycan‘da öldü. 1826: Yeniçeri Ocağı kaldırıldı. Bu olay tarihimizde Vakayı Hayriye olarak anılır. 1880: Osmanlı Devleti’nde İstanbul’da Hukuk Mektebi öğretime başladı. 1921: Sivas, Erzincan ve Tunceli bölgesinde 6 Mart 1921 tarihinde başlayan Koçgiri Ayaklanması bastırıldı. 1926: Kadıköy Su şirketi devletleştirildi. 1935: İş Bankası, Ziraat Bankası ve Sümerbank’ın ortaklığı ile Türkiye Şeker Fabrikaları A. Ş. kuruldu. 1946: Türkiye İşçi ve Çiftçi Partisi yeniden kuruldu. Bu defa partinin merkezi İstanbul’da idi. İlk kez 17 Aralık 1919 tarihinde kurulan, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet döneminde faaliyet gösteren Türkiye İşçi ve Çiftçi Sosyalist Patisi’nin çizgisinde ve devamı niteliğindeydi. 1949: Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak Ankara’da Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü kuruldu. 1950: Türkiye’nin ekonomik durumunu incelemek ve bir program hazırlamak üzere Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası heyeti Türkiye’ye geldi. 1951: Nazım Hikmet, İstanbul Boğazı’ndan geçmekte olan bir Rus gemisiyle Rusya’ya kaçtı. 1968: İstanbul Teknik Üniversitesi ve Maçka Teknik Okulu, sol görüşlü öğrenciler tarafından işgal edildi. 1970: İşçi hareketlerinin tehlikeli boyutlara ulaşması nedeniyle İstanbul ve Kocaeli bölgelerinde sıkı yönetim ilan edildi. Olayları tırmandırdığı belirlenen DİSK üst düzey yöneticileri göz altına alındı. 1970: İşçiler belli merkezlerde toplanarak yürüyüşe geçti. Yürüyüşe 70.000 işçi katıldı. 1988: Anavatan Partisi kongresinde Başbakan Turgut Özal’a suikast teşebbüaünde bulunuldu. Saldırgan yakalandı. Yönlendiren ve azmettiren belirlenemedi. 1991: Anavatan Partisi Genel Başkanı Mesut Yılmaz, Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından hükümeti kurmakla görevlendirildi.
Türk tarihinde 18 Haziran günü yaşanmış önemli olaylar;
1410: Yıldırım Bayezid’in oğullarından Süleyman Çelebi ve Musa Çelebi İstanbul’da Hasköy yakınlarında savaştılar. Çelebi Kardeşler Savaşı’nı Süleyman Çelebi kazandı. Musa Çelebi Eflak’a çekilmek zorunda kaldı. 1453: Fatih Sultan Mehmet Han, İstanbul’un fethinden sonra Edirne’ye hareket etti. 1697: Sultan II. Mustafa Han, üçüncü Avusturya seferine çıktı. 1904: Türk dili ve lügat uzmanı Türkçü Şemseddin Sami İstanbul’da öldü. 1922: Diyarbakır’da Ziya Gökalp tarafından Küçük Mecmua yayımlanmaya başladı. 1941:Türkiye ve Almanya arasında dostluk ve saldırmazlık antlaşması imzalandı. 1993:Azerbaycan Cumhurbaşkanı Ebulfez Elçibey Bakü’yü terketti. Haydar Aliyev Azerbaycan cumhurbaşkanı oldu (MİT’ e göre, Azerbaycan’da 1993’teki Devlet Başkanı Elçibey’in devrildiği darbenin arkasında İngiliz petrol şirketi BP var. İngiliz Sunday Times gazetesi Türk Milli İstihbarat Teşkilatı’nın Azerbaycan’da 1993 yılında Ebulfeyz Elçibey’e karşı yapılan darbenin arkasında dev petrol şirketlerinin olduğunu anlatan raporunu ele geçirdi. Rapora göre, bugünkü Devlet Başkanı Haydar Aliyev’i iktidara getiren darbenin perde arkasında İngiliz petrol şirketi BP ve Amerikan Amoco var). 1997: Başbakan Necmettin Erbakan, Refah Partisi – Doğru Yol Partisi koalisyon hükümetinin istifasını Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e sundu. 2002: Almanya’da düzenlenen Dünya Kupası’nda Türkiye Milli Futbol Takımı, tarihinde ilk kez çeyrek finale çıktı.
Türk tarihinde 19 Haziran günü yaşanmış önemli olaylar;
884: Türk asıllı Tolunoğulları Hanedanının kurucusu Ahmet b. Tolun Mısır’da öldü. 1097: Haçlı ordusu İznik’e saldırdı Sultan I. Kılıç Arslan şehri koruyamayacağını anlayınca ordusunu Anadolu’nun içlerine çekmeye başladı. 1719: Yapımı tamamlanan III. Ahmed Kütüphanesi hizmete açıldı. 1865:Türkiye‘deki kredi ve tasarruf amaçlı ilk mali kuruluş olan İstanbul Emniyet Sandığı kuruldu. 1920: Çanakkale’de İngiliz işgal bölgesine Yunan birlikleri çıkarma yaptı. 1926: Mustafa Kemal Paşa, Anadolu Ajansı’na bir demeç vererek ”Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır” dedi. Paşa bu sözü, İzmir’de kendisine karşı düzenlenen suikastın ortaya çıkarılması üzerine söyledi. 1926: Türkiye ve İtalya arasında, suçluların iadesi konusunda anlaşma imzalandı. 1928: CHP, zaruri ihtiyaç maddelerinin pahalılığı ile mücadele etmek amacıyla sebze ve meyvelere narh konulmasını kararlaştırdı. 1933: Kazan Türklerinden gazeteci ve tiyatro yazarı Aliasker Kemal Kazan’da öldü. 1944: İstanbul Boğazı’nda 95 yıldır deniz ulaşımını sağlayan Şirket-i Hayriye kuruluşu lağvedildi. Hizmetlerin görülmesi işi, yeni kurulan Deniz Yolları İşletmesi’ne devredildi. 1953: Eskişehir’de yeni gar binasının temeli atıldı. 1966: Türk Güreş Milli Takımı, Kanada’daki Dünya Serbest Güreş Şampiyonası’nda birinci oldu. 1982: 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi’nden sonra kapatılan siyasi partilerin yeniden açılabileceğine dair kanun kabul edildi. Eski partilerden yalnızca Cumhuriyet Halk Partisi açıldı. Milliyetçi Çalışma Partisi ise ismini değiştirerek, 12 Eylül öncesindeki ismini kullanmayı kararlaştırdı. Milliyetçi Hareket Partisi adını benimsedi.
Türk tarihinde 20 Haziran günü yaşanmış önemli olaylar;
1277: Karamanoğlu Beyliği’nin kurucusu ve ilk hükümdarı olan Karamanoğlu Mehmet Bey, Konya’da Moğollar tarafından öldürüldü. 1422: Sultan II. Murad Han, İstanbul’u kuşattı. 1481: Fatih Sultan Mehmet Han’ın oğulları Sultan II. Bayezid Han ile Şehzade Cem Sultan arasında Yenişehir Savaşı yapıldı. 1541: Kanuni Sultan Süleyman Han, Budin Seferi olarak da anılan dokuzuncu sefer-i hümayun için İstanbul’dan ayrıldı. 1593: Osmanlı ordusu, 10.000 kişilik mevcudu ile 40.000 kişilik Avusturya ordusu ile savaşa tutuşunca Kulpa’da bozguna uğradı. 1627: Osmanlı donanması Kuzey Kutup Dairesi’ne ulaştı. 1654: Kırım Hanlığı’nın 23.hanı olarak 1644 yılından 1654 yılına kadar hüküm süren İslam III. Giray Han Bahçesaray’ da öldü. 1903: İstanbul’daki bir postahane’de ilk defa hesap makinesi kullanılmaya başlandı. 1909: Osmanlı Hükümeti, yabancı uyruklu Yahudilerin, devletin çıkarlarına zararlı olabileceği gerekçesiyle Filistin’e göçünü yasakladı. 1920: Ermeniler Oltu’yu işgal etti. 1938: 19 Mayıs Günü, Gençlik ve Spor Bayramı olarak kabul edildi. 1946:Türkiye Sosyalist Emekçi ve Köylü Partisi kuruldu. 1954: Dünya kupası finallerinde Türk Milli Takımı, Güney Kore’yi 7 – 0 yendi. 1961: Türkiye’nin ilk mentollü sigarası Çamlıca sigarası piyasaya çıktı. 1982: Türkiye’de banker skandalı patlak verdi. 1984: Avusturya elçiliğimiz elemanlarında Erdoğan Özen’e ait araca, Ermeni teröristler bombalı saldırı düzenlediler. Özen saldırıda şehit oldu. 5 kişi yaralandı. Saldırının sorumluluğunu ARA adlı Ermeni terör örgütü üstlendi. 1997: Şair Cahit Külebi İstanbul’da öldü.
Türk tarihinde 21 Haziran günü yaşanmış önemli olaylar;
1535: İran hükümdarı Şah Tahmasp, elçi göndererek Kanuni Sultan Süleyman Han ile barış sözleşmesi imzalanması talebinde bulundu. 1622: Genç Osman’ın intikamını almak isteyen bir halk kahramanı tarafından Sultanahmet Vakası meydana geldi. 1867: Osmanlı tarihinde bir padişah ilk defa olarak askeri sefer dışında seyahate çıktı. Sultan Abdülaziz Han’ın Avrupa gezisi 44 gün sürdü. Gezi 7 Ağustos 1867’de sona erdi. 1868: Paris Coğrafya Topluluğu üyesi olan Hafız Ali Şeref, ilk Türk Atlası’nı hazırlayıp Paris’te bastırdı. Atlasta 21 harita ve birçok şekil vardı. 1915: Çanakkale Savaşları’nda Kerevizdere çarpışması başladı. 1922: Zonguldak, Fransız işgalinden kurtarıldı. 1927: TBMM’nde Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma kanunu kabul edildi. Bu kanun, 1986 yılında, Turgut Özal’ın başbakanlığı döneminde, yeniden düzenlenerek yürürlüğe konuldu. 1934:Soyadı Kanunu kabul edildi. 1936: Montreux Boğazlar konferansı toplandı. Konferans bitiminde yapılan anlaşmaya göre, Çanakkale ve İstanbul Boğazlarından geçecek gemilerin kontrolü Türkiye‘ye tabii bir hak olarak verildi. 1939: İstanbul Tünel İşletmesi millileştirildi. 1940: Devlet Operası ilk temsilini verdi. 1980: Şair Ahmet Muhip Dranas İstanbul’da öldü.
Türk tarihinde 22 Haziran günü yaşanmış önemli olaylar;
1284: Büyük filozof ve mizah üstadı Nasreddin Hoca öldü. 1533: Kanuni Sultan Süleyman Han döneminde İstanbul’da, Osmanlı – Avusturya arasında İstanbul (İbrahim Paşa) Antlaşması imzalandı. Antlaşmaya göre Avusturya arşidükası protokol bakımından Osmanlı sadrazamına denk sayılmıştır. Böylece Osmanlı Devleti’nin dünya devletleri arasındaki yeri belirlenmekte ve üstün olduğu tescil edilmektedir. Bu antlaşma, 73 yıl 4 ay 9 gün yürürlükte kaldı. 11 Kasım 1606 tarihinde Sultan I. Ahmed Han döneminde imzalanan Zitvatorok Antlaşması ile üstünlükten vazgeçilmiştir. 1691: Osmanlı padişahlarından Sultan II. Süleyman Han, Edirne’de vefat etti. 1691: Sultan İbrahim Han’ın üçüncü oğlu, II. Ahmed padişah oldu. 1780: Mutasavvıf ve bilgin Erzurumlu İbrahim Hakkı öldü. En önemli eseri Marifetname’dir. 1919: Sivas Kongresi Mustafa Kemal tarafından içtimaya davet edildi. 1919: Kurtuluş Savaşı’nın başlatılması kararının alındığı Amasya Genelgesi yayınlandı. 1920: Yunanlılar Milne Hattını aşarak Batı Anadolu’da ilerlemeye başladılar. 1920: Erzurum müftüsü Solakzade Sadık Efendi, vatan müdafaasına katılmanın dinen farz olduğunu açıklayan bildirisini yayınladı. 1926: Kazım Karabekir, İzmir suikastı ile ilgili olarak tevkif edildi. 1936: Montreux Boğazlar Konferansı başladı. Antlaşma 20 Temmuz 1936’da imzalandı. 31 Temmuz 1936’da TBMM tarafından onaylandı ve 9 Kasım 1936 tarihinde yürürlüğe girdi. 1938: İstanbul elektrik şirketi millileştirildi. 1939: Adana elektrik şirketi satın alınarak devletleştirildi. 1945: İller Bankası kuruluş kanunu TBMM’nde kabul edildi. 1951: Doğu Türkistan’ın bağımsızlık mücadelesi önderlerinden Arif Rahmanoğlu ve 80 arkadaşı, Çin yöneyimi tarafından idam edildi. 1954: Devlet Malzeme Ofisi kuruldu. 1974: İstanbul’da Türkiye Sosyalist İşçi Partisi kuruldu. 1998: TBMM Başkanı Mustafa Kalemli’nin büyük bir yolsuzluk yaptığı ortaya çıktı. 1998: Televizyonda Alaattin Çakıcı ile yaptığı telefon konuşmaları yayımlanan Devlet Bakanı Eyüp Aşık bakanlıktan ve milletvekilliğinden istifa etti. 1998: İşadamı Korkmaz Yiğit’in Türkbank’ın satışıyla ilgili olarak Çakıcı’yla yaptığı telefon görüşmelerinin kayıtları yayımlandı. 9 Kasım’da gözaltına alınan Yiğit, kendi televizyon kanallarında yayımlanan ses kaydında Çakıcı’nın Türkbank ihalesinde devrede olduğunu Başbakan Mesut Yılmaz’ın ve Devlet bakanı Güneş Taner’in bildiğini açıkladı. Bu açıklamalardan sonra hükümet gensoruyla düşürüldü. 2001: Anayasa Mahkemesi, Fazilet Partisi’nin temelli olarak kapatılmasına karar verdi.
Türk tarihinde 23 Haziran günü yaşanmış önemli olaylar;
1534: Kanuni Sultan Süleyman Han döneminde Van fethedildi. 1605: Terkib-i Bend’i ile tanınan Türk şairi Bağdatlı Ruhi Şam’da öldü. 1870:Azerbaycan Türklerinden Türkolog Mehmed Ali Kazım Bey Kazan’da öldü. 1904: Kazak Türklerinin milli şairi, devlet adamı, düşünür ve mütercimi Abay Kunanbay Kazakistan‘daki Semey şehrinde öldü. 1939: Hatay anavatana katıldı. 1939: Kerküklü şair Hıdır Lütfü Kerkük’te öldü. 1941: Denizcilik tarihimizin en büyük kazalarından biri olan Refah Faciası yaşandı. Askeri personel taşıyan Refah şilebi Kıbrıs açıklarında battı. 200 kişiden sadece 32’si kurtuldu. Daha sonra gemiyi bir Fransız denizaltısının yanlışlıkla torpillediği anlaşıldı. Gizli bir anlaşmayla Fransa’dan iki gemi alınarak konu kapatıldı. 1950:Türkiye Cumhuriyeti Turizm Bankası kuruldu. 1954:Türkiye ile ABD arasında vergi muafiyeti antlaşması imzalandı. 1960: Eğitimci İsmail Hakkı Tonguç Ankara’da öldü. 1961: Ankara’dan Almanya’ya ilk işçi kafilesi gönderildi. Özel bir uçakla 93 maden işçisi, Almanya’ya giden ilk Türk işçiler oldular. Aynı gün ikinci bir uçakla 60 kişi daha Almanya’ya gitmek üzere yola çıktı. 1965: Kat mülkiyeti kanunu kabul edildi. 1983: Doğru Yol Partisi kuruldu.
Türk tarihinde 24 Haziran günü yaşanmış önemli olaylar;
1167: Erbil Atabegliğinin kurucusu Ali Küçük Musul’da öldü. 1347: Orhan Gazi’nin oğlu Gazi Süleyman Paşa, 6.000 askeri ile birlikte Bizans İmğaratorluğu’nun davetlisi olarak İstanbul’u ziyaret etti. 1515: Osmanlı ordusu Diyarbakır’ı fethetti. 1535: Kanuni Sultan Süleyman Han komutasındaki Osmanlı ordusu Meraga’ya ulaştı. İran Safevi ordusu ve komutanı Şah Tahmasp’ı ezmek için sefer düzenleyen Sultan, Tebriz’in 80 km kuzeyinde bulunan Meraga şehrinde konakladıktan sonra Divan toplandı. Divan’da Tebriz’in işgal edilmesi kararlaştırıldı. 1599: 16. yüzyıl divan şairlerinden Nev’i İstanbul’da öldü. 1645: Sultan İbrahim Han döneminde Girit Savaşı başladı. 1715: Osmanlı Devleti ile Rusya arasında Edirne Antlaşması imzalandı. 1724: Osmanlı Devleti, Batı İran’ın bölünmesini onayladı. 1771: Ruslar, Or Kapı Geçidi’ni aştılar. Böylece Kırım üzerindeki Osmanlı hakimiyetinin korunması imkansızlaştı. 1839: Osmanlı Devleti’nin Mısır eyaleti valisi Kavalalı Mehmed Ali Paşa’nın oğlu İbrahim Paşa ile Osmanlı Devleti’nin komutanlarından Ağa Hüseyin Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu arasında Nizip Savaşı oldu. 1854: Kırım Harbi sırasında Silistre Zaferi kazanıldı. 1913: Osmanlı Devleti ile Balkan Devletleri arasında II. Balkan Savaşı başladı. 1920: Kurtuluş Savaşı öncesinde Alaşehir, Yunanlılar tarafından işgal edildi. 1938: İzmir telefon şirketi millileştirildi. 1961:Türkiye‘den ilk işçi kafilesi Almanya’ya gitti. 1964: Kıbrıs bunalımı sonrası Yunan uyruklu 295 kişi Türkiye’den sınır dışı edildi. 1980: Milliyetçi Hareket Partisi, İstanbul Gaziosmanpaşa İlçe Başkanı Rıza Altınok, eşi ve kızıyla birlikte öldürüldü. 1982: 44 sanıklı Barış Derneği davası başladı. 1992: Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Türkiye Kamu-Sen) kuruldu. 2016: Müzisyen, gitarist Asım Can Gündüz, evinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.
Türk tarihinde 25 Haziran günü yaşanmış önemli olaylar;
1086: Kutalmışoğlu Süleyman Şah, kuzeni Sultan Tutuş yönetimindeki Halep Kalesi’ni ikinci kez kuşattı. Birinci kuşatma 30 Temmuz 1085 tarihindeydi. 1854: Osmanlı ordusu 15 Mayıs 1854 tarihinde başlattığı Silistre kuşatması kesin bir galibiyetle sonuçlandırdı. 1861: Osmanlı padişahı olan Sultan Abdülmecid Han, İstanbul’da öldü. 1861: Sultan II. Mahmud’un ikinci oğlu Abdülaziz padişah oldu. 1916:Kazakistan‘da 1916 Ayaklanması olarak anılan hareket başladı. 1919: Kurtuluş Savaşı’nın ilk dönemlerinde, Çerkes Ethem ve Demirci Mehmet Efe kuvvetleri Yunanlılarla çarpışmaya başladı. 1920: Batı Cephesi Kumandanlığı kuruldu. Kumandanlığına Ali Fuat Cebesoy Paşa getirildi. 1924: Sakarya düşman işgalinden kurtarıldı. 1958:Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü kuruldu. Enstitünün amacı kamu yönetimi alanında eleman yetiştirmek ve kamu görevlilerini kurslar, seminerlerle olgunlaştırmak. 1971: Türk Deniz Kuvvetleri’ne bağlı Gölcük Tersanesi’nde yapılan ve Berk Muhribi adı verilen ilk savaş gemisi törenle denize indirildi. 1985: F-16Savaş uçakları için jet motoru üretecek fabrikanın temeli Eskişehir’de atıldı. 1992: Türkiye, Rusya Federasyonu, Ukrayna, Romanya, Bulgaristan, Arnavutluk, Yunanistan, Gürcistan, Azerbaycan, Ermenistan ve Moldova arasında Karadeniz Ekonomik İşbirliği Bölgesi Anlaşması’nın protokolü imzalandı.
Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!
Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!