Neler yeni

Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Sosyal Medya Hesaplarımızı Takip Edebilirsiniz

  • Merhaba Ziyaretçi hoşgeldin !
    Forumdan daha fazla yararlanmak için buradan kayıt olunuz Facebook hesabınız ile buradan daha hızlı kayıt olabilrsiniz İyi forumlar dileriz...

Aksaray Aksaray Malaklısı Köpeği Özellikleri

Merhaba Ziyaretçi hoşgeldin !
Forumdan daha fazla yararlanmak için buradan kayıt olunuz Facebook hesabınız ile buradan daha hızlı kayıt olabilrsiniz
Admin İletişim!

Kaya

Administration
Yönetici
Admin
Katılım
8 Ocak 2018
Mesajlar
1,441
Web sitesi
aksaray68.com
Kangal’a benzeyen vücut yapısıyla bilinen Aksaray Malaklısı, aslında Kangal’a oranla daha büyük bir çoban ve sürü köpeğidir. Aksaray Malaklısı’nın çıkış yeri Aksaray ve çevresinde bulunan yöreler olduğu için, ırk bu isimle anılmaktadır. Anadolu Coğrafyası’nda hayvancılık ile uğraşan çiftçilerin vazgeçilmez dostları arasında yer alan Aksaray Malaklısı, büyükbaş ve küçükbaş hayvan sürülerinin korumalığı görevini üstlendiği gibi aynı zamanda iyi bir bekçi köpeği olarak da bilinmektedir. Çiftçilerin hayvanlarını gözüne kestiren kurt sürülerinin eli boş dönmesini sağlarlar. Çevik olmakla birlikte, vücut ağırlıkları fazla olduğundan, kurtların peşinde uzun süre koşamazlar. Ancak zaman zaman kaçmayı başaran kurtlar, bu köpeklerin varlığından dolayı sürüye fazla yaklaşamayacaktır.

aksaray_malaklisi.jpg


Yetişkinlerde 130 ila 140 cm.’ye kadar ulaşan boy uzunlukları ve 90 kg.’ı bulan ağırlıkları ile devasa köpeklerdir. 17. Yüzyılda hayatını sürdürmüş ünlü gezgin Evliya Çelebi, yaklaşık 50 yıllık süre boyunca, Osmanlı topraklarının da içerisinde bulunduğu Anadolu’yu gezmiş ve yaşayıp gördüklerini Seyahatname isimli kitapta toplamıştır. Gezgin, bu gezilerden birinde Aksaray Malaklısı cinsi köpeklere de değinmiş ve bu türü aslana benzetmiştir.

Aksaray Malaklısı köpeklerinin tüyleri kısa ancak sık yapıdadır. Kafatası oldukça iri olan bu köpeklerin kulakları sarkık ve orta uzunluktadır. İri yapısı gereği çene altındaki deri tabakası kat kat gözükür. Tüy rengi genellikle krem veya kahverengi olup, dudakları aşağıya doğru sarkıktır. Göz kapakları düşüktür. Göğsünün ön kısmı oldukça geniş, bacakları kalındır.
Kökeni;
Aksaray Malaklısı, 17. yüzyılda Anadolu topraklarında ortaya çıkmış bir köpek türüdür. Malak kelimesi, bazı yörelerde manda yavrusu olarak da bilinmesine rağmen, Aksaray yöresinde “dudak” veya “yanak” anlamında kullanılmaktadır. Akbaş, Karabaş, Aksaray Malaklısı ve Kangal köpeklerinin aslında Anadolu Çoban Köpeği ırkından geldiği düşünülse de kimi kaynaklara göre bu köpekler birbirlerinden tamamen farklı ırklardır. Aksaray Malaklısı, aslında çok eski tarihlerden beri (17. Yüzyıl) varlığını sürdüregelmiş bir köpek ırk olsa da, ticari olarak Malaklı köpeklerinin Kangal olarak satılmasından dolayı, günümüzde yeni yeni popülerlik kazanmıştır. Popülerlik kazanmasının sebeplerinden bir diğeri de, geçtiğimiz yıllarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Aksaray Belediye Başkanı’nın, malaklı köpek yavrularını hediye etmiş olmasıdır. Ayrıca bu köpekler Aksaray yöresinde, ilk kez Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde ismini söylediği “Anadolu Aslanı” olarak da tanınmaktadır. 1950’li yıllardan beri Amerika Birleşik Devletleri’nde üretiminin gerçekleştirildiği bilinmekte olup, dünyada safkan ırk olarak kabul edilmektedir.
 

Kaya

Administration
Yönetici
Admin
Katılım
8 Ocak 2018
Mesajlar
1,441
Web sitesi
aksaray68.com
aksaray_malaklisi_kopek.jpg


Karakteri;
Aksaray Malaklısı bilindiği üzere dünya üzerinde yer alan en iri köpek cinslerinden biridir. Genel olarak vücudunun her yeri normal köpeklere oranla oldukça büyüktür. Kaslı ve oldukça kuvvetli bir köpektir. Gösterişli yapısı insanları korkutsa da tanıdıklarına karşı dostane ve iyi huylu, sakin ve mülayimdir. Ancak yabacılara karşı sert ve tehlikeli olabilmektedir. Karşısındakinin niyetinin kötü olduğunu anladığında hiç düşünmeden saldırma eğilimi gösterebilir. Herhangi bir kişi veya hayvana saldırı düzenlediğinde, kurtulma şansı yok denecek kadar azdır. Bu, onun aynı zamanda iyi bir koruma köpeği olduğunu da göstermektedir. Cesur bir köpek olup, herhangi bir tehdit hissetmediğinde çoğunlukla sakindir. Atik ve dayanıklıdır. Koku alma duyusu güçlü olan bu köpekler, ağır koşullarda rahatlıkla çalışabilir.
Yaşam Alanı;
Aksaray Malaklısı, Anadolu topraklarında doğduğundan, sert ve karasal iklime alışık bir köpek türüdür. Karasal iklimin etkisini gösterdiği kışın sıfırın altındaki derecelerine, kalın derisi ve kürkü sayesinde rahatlıkla adapte olur. İri cüssesi sebebiyle apartman dairesinde bakımı mümkün değildir. Orta büyüklükteki bahçeli evlerinde bu köpekler için uygun oldukları söylenemez.
 

Kaya

Administration
Yönetici
Admin
Katılım
8 Ocak 2018
Mesajlar
1,441
Web sitesi
aksaray68.com
aksaray_malaklisi_bakimi.jpg


Bakımı;
Aksaray Malaklısı köpeğin bakımı iri cüsseli olmasına rağmen kolaydır. Kısa tüyleri parazitlenmeye karşı haftada bir kez taranmalıdır. Yeni doğan Malaklı yavrularının büyüme süresi yaklaşık 24 ay, tamamen gelişimini tamamlama süresi ortalama 42 aydır. Özellikle bu süreler içerisinde iyi beslenmeleri gerekmektedir. Anadolu’da bu köpeklere yiyecek olarak arpa unu, süt, kemik suyu ve yumurta karıştırılarak öğün yapılmaktadır. Bu öğünün yöresel adı Yal’dır. Malaklı köpekleri günde 2 kez olmak üzere yal isimli özel karışımla beslenmektedir.
Aksaray Malaklısı Fiyatları;
Son yıllarda meşhur olan bu köpekler için Aksaray İli’nde Aksaray Malaklısı Irklarını Geliştirme Derneği (AKMİD) isimli bir dernek kurulmuştur. Bu derneğin belirlediği fiyat tarifesine göre, Malaklı köpeklerinin fiyatları 7 bin ila 50 bin arasında değişmektedir. Dışarıdan bu köpekleri edinmek isteyenler için yavru köpeklerin 1.700.-TL gibi fiyatlarla satıldığı bilgisi edinilmiştir. Yetişkin köpekler 7 bin ila 10 bin TL, özel karakteristikte olanlar ise 20 bin ila 100 bin TL arasında alıcı bulmaktadır.
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar